Faglig fokus:

✔ Kystkultur og historiske sjøfartruter
✔ Frivillighetens rolle i bevaring og formidling av kulturarv
✔ Restaurering av trebåter og tradisjonelt håndverk
✔ Kystledhytter og bærekraftig friluftsliv ✔ Skjærgårdstjenesten

Båttur med MS Hvaler – Gruppe A

Dagen starter med å gåtur til Isegran, hvor dere skal møte Per Arild Andersen, frivillig turansvarlig for Stiftels D/S Hvaler. MS Hvaler er en historisk passasjerbåt fra 1892, som trafikkere ruten Hvaler – Fredrikstad. Båten er nå restaurert tilbake til slik den så ut i 1948 da dieselmotoren ble lagt inn.

MS Hvaler tar deg med på en to timers båttur rundt i Fredrikstad og Hvaler sin skjærgården. Ruteen går via Østerelven mot Hvaler og Skjelsbusund. MS Hvaler snur ved utløpet av Skjelsbusund og returnerer til Nordgårdbrygga på Brottet.

Underveis får du en introduksjon til historiske forsvarsanlegg fra krigen, viktige sjøfartruter og hvordan kystsamfunnene i Hvaler har utviklet seg gjennom tidene.

Du vil også få høre om frivillig innsats i bevaring av kystkultur, og hvordan slike prosjekter sikrer både lokal historie og en levende skjærgård for fremtiden.

Gruppe A og B møtes for felles lunsj på Brottet, før de bytter befaring etter lunsj.

Brottet Amfi – Gruppe B

Bussen tar deg til Brottet Amfi på Hvaler. Paul Henriksen, frivillig i Hvaler Kulturvernforening, vil møte dere og lose dere gjennom kulturlivet i Brottet amfi. Det en utendørsscene bygget i et gammelt steinbrudd. Her lærer du om lokale initiativ for kulturformidling og hvordan frivillige har skapt en arena for kysthistoriske oppsetninger og arrangementer.

I båtbyggerlåven, får du se hvordan tradisjonelle trebåter restaureres og bygges på dugnad, og lærer om betydningen av håndverkskompetanse og kulturformidling i kystsamfunn. De har de nylig ferdigstilt en kopi av losskøyte anno 1860, som nå ligger ved brygga sammen med andre historiske båter.

Rune Svensson, tidligere direktør i Oslofjordens Friluftsråd, vil fortelle om historien bak området og samarbeidet mellom Hvaler kommune og Oslofjordens Friluftsråd om å sikre og tilrettelegge område til et rekreasjonsområde med et levende kulturliv.

I området finner vi også 3 kystledhytter, restaurerte kulturbygg som brukes til friluftsliv og bærekraftig kystturisme, med en maritime lekeplassen og en liten sommerrestaurant, Byssa strandkafé rett ved. Her ser du hvordan lokale aktører har jobbet med å tilrettelegge området for besøkende, og hvordan bevaring av kystkultur og natur går hånd i hånd.
Anne Christine Næss, ansvarlig for kystledhytter i Oslofjordens Friluftsråd, vil fortelle om kystledhytter i Oslofjorden og arbeidet med kystledshytter i landet de siste 30 årene.

Området er for øvrig knyttet til en 12 km lang kyststi rundt Spjærøy.

Skjærgårdstjenesten på Hvaler og Færder vil være til stede med sine båter. Møte Bård-Henrik og Øystein og bli kjent med hva skjærgårdstjenesten gjør i Oslofjorden og langs vår langstrakte kyst.

Transport og vanskelighetsgrad:

• Lett gange på Brottet
• Buss til/fra Brottet
• Båttransport med MS Hvaler

📍 Oppmøte: Hotellets resepsjon kl. 10.15
⏳ Varighet: 10.15–17.00 (inkl. lunsj ved MS Hvaler på Brottet)