Storesand & Ørekroken
Faglig fokus:
✔ Ytre Hvaler Nasjonalpark
✔ Besøksforvaltning i statlig sikrede friluftsområder
✔ Kyststi og naturopplevelser – tilrettelegging for bærekraftig bruk
✔ Besøkssenter
✔ Læring i friluft – kompetanseheving av lærere for bedre uteundervisning
✔ Marin forsøpling og tiltak for et renere kystmiljø ✔ Naturnærvær
Ørekroken – Gruppe A
Befaringen starter i Ørekroken, et område kjent for sitt unike kystlandskap og store brukergrupper, som kitere, turgåere og barnefamilier. Anders Wahlborg (Oslofjordens Friluftsråd) og Monika Olsen (Nasjonalparkforvalter) vil ta dere med på en tur og fortelle om hvordan de har jobbet med besøksforvaltningen for å kanalisere ferdsel gjennom skilting og etablering av stier og for å beskytte sårbare og truede plantearter. Samtidig diskuterer vi brukerkonflikter, særlig mellom kitere, hyttebeboere, barnefamilier og andre aktører med tanke på hensynet til naturen, og hvordan ulike interesser kan balanseres for å skape en bærekraftig friluftsopplevelse.
Fra Ørekroken følger dere kyststien mot Storesand.
På Storesand, som er et av de mest besøkte friluftsområdene på Hvaler, får dere innblikk i hvordan besøksstrategier kan brukes for å håndtere høyt besøkstrykk, samtidig som landskap, dyreliv og brukeropplevelse ivaretas.
Det blir omvisning i Ytre Hvaler Besøkssenter hvor vi får høre om etableringsprosessen på Storesand og hvordan besøkssenteret driftes og brukes i dag. Det vil også bli snakket om Besøkssentrenes funksjonen på nasjonalt nivå.
Liv-Marit fra Oslofjordens Friluftsråd, Silje Marie Kristiansen og Malin Dahl Fra Hold Norge Rent vil snakke om hvordan marin forsøpling håndteres lokalt i Oslofjorden og på nasjonalt nivå.
Gruppe A og B møtes til felles lunsj på Storesand, før de bytter befaring etter lunsj.
Storesand – Gruppe B
Randy Lang, naturveiledere, vil ta oss med på en rolig befaring med fokus på naturnærvær – der vi utforsker hvordan sansene våre og oppmerksomt nærvær kan styrke opplevelsen av naturen. Han legger vekt på å være til stede i øyeblikket, senke tempoet og oppdage naturens små undere underveis.
Øyvind Stensrud, naturveileder, forteller oss om deres arbeid på Ytre Hvaler Besøkssenter og hvilke aktiviteter de tilbyr der.
Læring i friluft: Hvordan kan vi flytte enda mer av undervisningen ut av klasserommet?
Bli med Magnus Ripegutu Vike fra Grenland Friluftsråd, og hans dyktige kollegaer, på en sesjon der vi prøver ut ulik praktiske læringsopplegg for flere fag og trinn i grunnskolen. Du får innsikt og kjennskap til aktive læringsmetoder for å berike undervisningen. Ved å flytte undervisningen ut legger vi til rette for at elevene lærer med hele seg. Vi får se hvordan samspillet mellom lek, læring og naturopplevelser legger til rette for dypere og mer virkelighetsnær læring.
Læring i friluft (LIF), en metode for å styrke uteundervisning i skolen gjennom kompetanseheving av lærere og skoleansatte.
Marin forsøpling: Mailen Strøm fra Oslofjordens Friluftsråd gir oss en innføring i problemene med marin forsøpling, og hvordan frivillighet, myndigheter og organisasjoner jobber sammen for å redusere plast og avfall i kystsonen. Denne posten er knyttet opp mot læring i friluft og det blir jobbet praktisk også på denne posten.
Transport og vanskelighetsgrad:
• Fottur langs kyststi mellom Ørekroken og Storesand
• Lett til moderat gange, enkelte partier med kupert terreng
• Buss fra hotellet til Ørekroken og retur fra Storesand
📍 Oppmøte: Hotellets resepsjon kl. 10.15
⏳ Varighet: 10.15–17.00 (inkl. lunsj på Storesand)














