

Hanne Lykkja
NORGES FØRSTE KOMMUNALE BESØKSFORVALTER
Vi er glade for å presentere Hanne Lykkja, besøksforvalter i Hemsedal og leder av prosjektet for å fornye besøksforvaltningen i kommunen. Med bred erfaring innen bærekraftig utvikling og lokalsamfunnsutvikling, har Hanne vært sentral i utviklingen av fagområdet besøksforvaltning siden 2010. Hun brenner for å skape balanse mellom turisme og lokalsamfunnets behov, og hennes arbeid fokuserer på å sikre at både natur og samfunn trives.
På konferansen vil Hanne dele innsiktsfulle eksempler og ferske funn som belyser hvordan vi kan håndtere økt turisme på en bærekraftig måte. Hun vil vise hvordan vi kan skape trygge og attraktive møteplasser, sikre tilgang til grøntområder, og tenke langsiktig i arealforvaltning. Hannes engasjement og ekspertise gjør henne til en uvurderlig ressurs i arbeidet med å forme fremtidens friluftsliv.
Hanne har vært involvert i flere viktige prosjekter, inkludert:
- Besøksforvaltning i Vestnorske Fjorder:
Hanne har jobbet med å utvikle bærekraftige besøksstrategier for UNESCOs verdensarvsteder i Vestnorske fjorder, som Nærøyfjorden og Geirangerfjorden. Dette prosjektet fokuserer på å balansere bevaring av naturen med å gi besøkende en givende opplevelse, samtidig som det støtter lokal økonomisk utvikling. Vestland fylkeskommune har nå et stort prosjekt med over 20 kommuner. Hanne er prosessleder for kræsjkurs i besøksforvaltning for grendelag i Voss og Stryn.
- Besøksforvaltning i Lofoten og Nordland:
Hanne har jobbet fem år i Nordland fylkeskommune med besøksforvaltning, og har hatt et spesielt ansvar for besøksforvaltning i Lofoten, hvor hun har jobbet med å sikre at turismen ikke overbelaster de lokale ressursene og at både besøkende og fastboende får en god opplevelse.
- Besøksforvaltning i Fredrikstad og på Hvaler:
Hanne har også bidratt med innspill til besøksforvaltning for gamlebyen i Fredrikstad og på Hvaler. Arbeidet startet med å lede en stor gruppe fra kommunene, næringslivet, hytteforeningen og de frivillige organisasjonene med på studietur til Lofoten. Siden deltok hun på arbeidsmøter og seminarer der tema var hvordan man best kan gjøre Hvaler til en helårsdestinasjon, og ga råd om hvordan man kan engasjere og involvere lokalbefolkningen og andre interessenter.
Les mer om Lykkja sitt arbeid: